måndag 19 juli 2010

Tidningarnas fullständiga förvirring
Jag vet inte om man ska skratta, gråta eller samla tidningarna i en stor hög och tända eld på dom. Men smörjan som konsekvent sätts i tryck om träning och hälsa får mig bara att vilja peta ut ögonen med en trubbig kvist för att slippa beskåda skiten en gång till.

Bara för att höja mitt blodtryck lite grann surfade jag in på Aftonbladet och SvD och kikade på deras "kropp och hälsa" avdelningar. Jag hittade genast denna pärlan.

Hitta ditt bästa träningssätt!

Tänk bara på att se upp för portionsstorleken. Ett grillat kycklingbröst kan låta som en perfekt måltid – men du behöver inte mer än 30 gram protein per dag. Det motsvarar ungefär en kortleksstor portion kyckling, fisk eller kött. Överflödigt protein, som inte går åt till att bygga upp kroppens muskelmassa, lagras i stället som fett, visar en studie från University of Texas Medical Branch. Det är också bättre att äta lite mindre protein flera gånger per dag, än en stor portion till kvällen.


30 gram protein kanske, bara kanske, räcker till en 20 kilos sängliggande dvärg. Men om man överhuvudtaget rör på sig krävs det betydligt mer än så. Tränar man överhuvudtaget så är 1 gram per kilo kroppsvikt ett absolut minimum. Allt nonsens om att protein lagras som fett, aldrig i livet. Det ska till fruktansvärt konstiga förhållanden för att kroppen skulle börja konvertera protein till fett och lagra in det, det händer helt enkelt inte under några som helst realistiska omständigheter. 30 gram per dag, vafan alltså.

Sen behöver man inte läsa mycket för att hitta denna pärlan, SvDs "träningsexperts" tips för axelövning.Nån slags efterbliven sidosving med omvänt grepp. Visst hon ser bra ut, det är väll därför hon blivit tidningens "träningsexpert", men jag har svårt att hitta på någon mer oproduktiv och meningslös övning. Inte undra på att kvinnor aldrig vågar träna hårt på gymmet när dom tror att det är sån skit som faktiskt ger resultat. Man kan lika gärna ta med sig en dildo och ligga på yogamattan och lekai en timme, det kommer ge lika mycket resultat som den övningen, men vara betydligt mer underhållande(speciellt för alla andra på gymmet).

Kör denna övningen istället, det är i princip enda övningen som man någonsin behöver göra för axlarna oavsett vilket kön man är född som. Om man inte råkar ha obalanserad styrka i axelmuskulaturen och behöver lägga in extrarörelser för rotatorkuffen etc. Eller om man ska olja in sig och stå på scenen, då kan det behövas lite extra.På tal om push press, detta är helt sjukt imponerande!Vad mer för skräp hittar man? Tja vad sägs om detta.

Hur blir jag starkare

Fråga:

Hej Frida,
Jag tränar ofta men lyckas inte öka vikterna och har haft samma belastning väldigt länge, fast jag kört samma upplägg från gång till gång.
Hur ska jag göra för att bli starkare tycker du?
Har du några tips?
/Vill bli stark

Svar:
Hej "vill bli stark",
Här kommer några tips du kan prova.
Vila helt 1-2 veckor från styrketräningen.
Du kanske behöver vila helt för att få maximal återhämtning.
Genom att ge kroppen tid för återhämtning är chansen större att du snart kommer att orka lyfta tyngre.
Variera ditt träningsprogram. (Våga köra riktigt tungt i perioder med färre repetitioner för att lägga in lite lättare träning ibland.)

Om du ditt fokus ligger på att öka i styrka och du kör mycket konditionsträning, då kan du minska något på den.
Se till att äta ordentligt.
Träna gärna med en kompis eller ta hjälp av en personlig tränare.
Det är toppen för att få motivation och hjälp med passning.
Lycka Till!


Visst frågan är totalt generell och intetsägande vilket gör det svårt för träningsexperten att svara på den. Men ett lika intetsägande svar hjälper ju inte direkt. Vad är rätt svar på frågan?

Tunga knäböj, röven till golvet, 3 ggr i veckan. Marklyft 1 gång per veckan och tunga press ovanför huvudet 3 ggr i veckan, tillsammans med en massa tunga shrugs. Alla set under 5 repetitioner, då blir du starkare! Säg upp prenumerationen på Muscle & Fiction, Body, Flex och lägg pengarna på Mark Rippetoe's Starting Strength och Practical Programming for Strength Training, eller Wendlers 5/3/1 följ vad som står där i. För guds skull, ta inte dina träningsråd från SvD, DN eller Aftonblaskan!!

Att vila två veckor kommer inte göra dig starkare. Dock kanske det hjälper psykologiskt för de som har en överdriven skräck för överträningsspöket och tror att om man tränar en muskelgrupp mer än en gång per vecka så blir man impotent, får cancer samtidigt som ens muskler krymper som russin.

Varför är det så få som skriver det som faktiskt fungerar? Marklyft, knäböj, axelpress. Varje gång man läser om träning i en tidning, oavsett om det är Body eller DN, så är fokusen på sidosvingar, curls, hantelpress, benpress och annan skit. Kabelövningar med Levrone, biceps med Priest, pattar som Coleman etc. 99% av alla på gymmen skulle få mycket bättre resultat av att skära bort skiten, fokusera på 5-6 övningar, mark, böj, press, dips, chins, rodd, och se till att bli äckelstark i dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar